Šolska prehrana

Na šoli sta za učence organizirana 2 obroka hrane (malica, kosilo). Vsi učenci malicajo. V šolskem letu 2024/25 bomo zagotavljali prehrano za učence po Zakonu o šolski prehrani (Uradni list RS, št. 3/13, 46/14, 46/16 – ZOFVI-K in 76/23) skladno s Pravili o šolski prehrani ter z okrožnico Ministrstva za vzgojo in izobraževanje z dne 31. 8. 2018 – potrdila v zvezi z medicinsko indiciranimi dietami.

Odjava prehrane (6. člen Pravil o šolski prehrani)

Učencu, ki je odsoten od pouka zaradi udeležbe oziroma sodelovanja pri dejavnostih, ki jih organizira šola, odjavi šolsko prehrano razredničarka ali strokovni delavec, ki je zadolžen za izvedbo dejavnosti. V primeru bolezni ali druge odsotnosti učenca lahko starši odjavijo prehrano za določen čas oziroma čas odsotnosti učenca. Prehrana se odjavi preko aplikacije e-asistent do 9. ure. Če je odjava malice oddana do 9. ure, velja z naslednjim dnem po prejemu (prvi dan nenapovedane odsotnosti se malica zaračuna) oziroma z dnem, ki ga določi oseba, ki je odjavo podala. Če je odjava kosila oddana do 9. ure, velja z istim dnem oziroma z dnem, ki ga določi oseba, ki je odjavo podala. Odjava prehrane za nazaj ni mogoča. Dnevna kosila učenci naročijo osebno do 9. ure v kuhinji.

V obdobju intenzivnega fiziološkega, psihosocialnega in kognitivnega razvoja ima skrbno načrtovana prehrana po veljavnih strokovnih merilih pomembno vlogo pri ohranjanju in krepitvi zdravja, pomeni pa tudi zagotovilo, da bo ob danih pogojih in zmožnostih v teh okoljih čim bolje zadoščeno prehranskim potrebam odraščajočih otrok in mladostnikov. Tako z novim šolski letom so v veljavi nove smernice – Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih (MZ, 2024).

Uravnoteženo šolsko prehrano lahko zagotovimo z obroki, ki so sestavljeni iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil,  kar bo ob ustreznem energijskem vnosu zagotovilo zadosten vnos vseh hranil, potrebnih za normalno rast, razvoj in delovanje organizma. Pri načrtovanju obrokov smo v prvem koraku pozorni na pravilno sestavo po principu prehranskega krožnika. Ta določa, da vsak obrok (zlasti pa glavne obroke, kot so zajtrk, kosilo in večerja) sestavimo tako, da hkrati vključuje živila iz naslednjih skupin:

  • kakovostna ogljikohidratna živila – prednostno različne kaše, kruh in testenine iz polnovredne moke, kruhe iz različnih vrst moke, neoluščen riž in drugi polnovredni žitni izdelki, krompir;
  • zelenjava in/ali sadje – prednostno sveža, iz lokalnega okolja, sezonska ter ekološka;
  • kakovostna beljakovinska živila – živalskega izvora (mleko in priporočeni mlečni izdelki, puste vrste belega in rdečega mesa, jajca, mastne ribe) in rastlinskega izvora (stročnice: fižol, leča, čičerka idr.) ter njihovi izdelki;
  • kakovostne maščobe (olje oljne ogrščice, oljčno olje, sončnično olje, sojino olje oziroma druga olja z ugodno maščobnokislinsko sestavo) – v zmernih količinah, odvisnih od tehnologije priprave in pričakovanih senzoričnih lastnosti jedi.

Cena malice in kosila

Zakon o šolski prehrani določa, da ceno malice določi s sklepom minister, pristojen za izobraževanje, praviloma pred začetkom vsakega šolskega leta. V novem šolskem letu bo cena malice znašala 1,10 € dnevno na učenca. Zakon tudi določa, da bo od 1. septembra 2023 subvencije kosila v višini cene kosila pripadala učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, kot je opredeljen v Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Od 1. septembra 2024 pa bo subvencija kosila v višini 50 % cene kosila pripadala tudi učencem v 5. dohodkovnem razredu.

Cena malice1.–9. r.1,10 €
Cena kosilaRedna kosila
1.–2. r.2,43 €
3.–5. r.2,70 €
6.–9. r.2,97 €

Vzgojno-izobraževalne aktivnosti, povezane s prehrano

Pri načrtovanju prehrane otrok/učencev upoštevamo Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih (MZ, 2024).

Pri izdelavi jedilnikov si prizadevamo, da so usklajeni s priporočenimi energijskimi in hranilnimi vnosi vsake starostne skupine otrok ali mladostnikov. Pripravljeni obroki bodo sestavljeni iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil. Vsako leto v jedilnike uvedemo nekaj novosti, predvsem z namenom, da se čim bolj ravnamo po smernicah zdrave prehrane. Tudi letos bomo vključevali v obroke več svežega sadja in zelenjave, kakovostna beljakovinska živila (mleko in mlečne izdelke z manj maščobami, ribe, stročnice), kakovostna ogljikohidratna živila (polnovredna žita in žitni izdelki) ter kakovostne maščobe (olivno olje, bučno, sojino in druga rastlinska olja). Izogibali se bomo sladkim jedem in industrijskim izdelkom, a v celoti se temu ne da izogniti tudi zaradi velikega števila pripravljanja obrokov vsak dan.

V letošnjem letu je prioritetni cilj pogostejše vključevanje živil ekološke pridelave (Eko živila). Poudarek bo na razdeljevanju ekološkega sadja in zelenjave, ter mleka. To nam bo tudi omogočal projekt Shema šolskega sadja, v katerega je naša šola ponovno vključena.

V šolskem letu 2024/25 bomo na področju prehrane izvajali naslednje vzgojno-izobraževalne dejavnosti, s katerimi bo šola spodbujala zdravo prehranjevanje in kulturo prehranjevanja:

  • od 1. do 9. razreda: predavanje o prehrani, higieni, zdravih zobeh in gibanju v  sodelovanju z Zdravstvenim domom Krško,
  • sodelovanje v projektu Shema šolskega sadja,
  • sodelovanje v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk
  • oblikovanje plakata prehranski krožnik,
  • učenci si bodo pripravili lastne obroke,
  • skrb za čistočo jedilnice,
  • pogovor na urah oddelčnih skupnosti o zdravi prehrani ter odnosu do prehrane,
  • dosledno ozaveščanje o pomenu odgovornega ravnanja s hrano,
  • razvijanje zavesti o kulturnem prehranjevanju,
  • obnašanje v jedilnici in pogovor o tekočih težavah glede prehrane,
  • medpredmetne povezave (likovni izdelki, pregovori, priprava jedi),
  • učne teme v sklopu rednega pouka pri predmetih spoznavanje okolja, naravoslovje in tehnika, naravoslovje, biologija, kemija, gospodinjstvo in šport.

Dnevno pripravijo v kuhinji:

  • malice za 245 učencev,
  • kosila za 239 učencev.

Na podlagi 4. člena Zakona o šolski prehrani na naši šoli izvajamo vzgojno-izobraževalne dejavnosti, ki so povezane s prehrano, v okviru projekta Zdrava šola in z uresničevanjem ciljev več učnih predmetov. Vključeni smo tudi v Shemo šolskega sadja, v okviru katere poleg dodatnega zagotavljanja sadja in zelenjave izvajamo tudi vzgojno-izobraževalne dejavnosti.

Druge vzgojno-izobraževalne dejavnosti povezane s prehrano so naslednje:

  • učenci pijejo tekočo vodo – v ta namen je postavljen pitnik pred vhodom v šolo,
  • uživajo dodatne obroke sadja in zelenjave,
  • navajanje na pravi odnos do hrane in kulturno prehranjevanje,
  • vključevanje v obroke več sadja in zelenjave, polnovrednih žitaric in kruha,  stročnic ter mlečnih izdelkov,
  • omejena poraba soli, maščob, sladkorja.

Sadje imajo učenci vsak dan na razpolago od malice do 13. ure, od 7. ure dalje pa imajo za pitje na razpolago čaj ali mleko.

Obiskano 51, od tega 1 današnjih ogledov.

Orodna vrstica za dostopnost