Naravoslovni dan, Muzej premogovništva Velenje 

V sredo, 25. septembra 2024, smo se učenci 6., 7. in 8. razreda podali na geografsko ekskurzijo v Muzej premogovništva Slovenije v Velenju. Ekskurzija je bila razdeljena na dva dela, ki sta nam omogočila vpogled v zgodovinski in geografski pomen premogovništva v tem delu Slovenije. 

V dopoldanskem delu smo si ogledali Muzej premogovništva, kjer smo se seznanili z zgodovino rudarjenja v velenjski kotlini. Med obiskom smo spoznali razvoj rudarstva, si ogledali orodja in stroje, ki so jih uporabljali rudarji, ter izvedeli več o njihovem vsakdanjem življenju in delu v zahtevnih pogojih pod zemljo. Posebno doživetje je bil voden ogled rudniškega rova, kjer smo občutili, kako so rudarji vsakodnevno opravljali svoje delo. Ta izkušnja nam je približala težko in nevarno delo v premogovnikih ter zgodovinski pomen rudarstva za razvoj Velenja. 

Popoldanski del ekskurzije je bil namenjen ogledu jezera, ki je nastalo zaradi ugrezanja tal, kot posledica dolgoletnega rudarjenja. Sprehodili smo se okoli jezera, kjer smo opazovali, kako človekova gospodarska dejavnost vpliva na oblikovanje pokrajine. Ob tem smo se pogovarjali o procesih, ki privedejo do takšnih sprememb, in razmišljali o vplivu rudarstva na naravno okolje. 

Ekskurzija je bila poučna in nam je omogočila boljše razumevanje tako zgodovinskega pomena premogovništva v Velenju kot tudi njegovih geografskih posledic. Učenci smo pridobili nova znanja, ki bodo pripomogla k boljšemu razumevanju vpliva gospodarskih dejavnosti na naravno okolje. 

Obiskano 87, od tega 1 današnjih ogledov.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost